“Bombardamente intense” ale forțelor israeliene în jurul spitalelor din Gaza în timpul blackout-ului | Știri despre conflictul Israel-Palestina

0
48

Israel a continuat bombardamentele intense în apropierea mai multor spitale din nordul Strâmtoarea Gaza, au declarat oficiali în enclavea asediată, în timp ce toate serviciile de comunicare și internet au fost din nou întrerupte.

“De peste o oră, se desfășoară bombardamente intense în jurul spitalelor”, a declarat Salama Maarouf, șeful biroului media al guvernului Hamas, duminică seara.

În special, zona înjurul celui mai mare spital al teritoriului palestinian, Al Shifa, a fost ținta unor bombardamente puternice, conform lui Marouf.

Safwat Kahlout de la Al Jazeera, care raportează din Deir Al Balah în centrul Strâmtorii Gaza, a spus că cele mai intense bombardamente din duminică aveau loc în zona înconjurătoare a spitalului.

“Putem înțelege că aceste atacuri aeriene au scopul de a împinge trupele israeliene care înconjoară orașul Gaza spre Spitalul Al Shifa. Știm că mii de oameni și-au părăsit casele din aceste cartiere și s-au îndreptat spre spital în căutarea adăpostului”, a declarat el.

“Asta indică faptul că armata israeliană plănuiește ceva mare, cel mai probabil în orele sau zilele următoare, în ceea ce privește Spitalul Al Shifa în sine.”

Înainte de aceasta, duminică, un atac israelian a lovit în apropierea Spitalului Al Quds din orașul Gaza, rănind cel puțin 14 persoane și avariat clădirea.

Bombardamentul a venit după ce armata israeliană a acuzat din nou Hamas că folosește spitale în campania militară împotriva Israelului.

“Hamas plasează forțe și arme în interiorul, dedesubtul și în jurul școlilor, moscheilor, caselor și facilităților ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, reporterilor duminică.

“Printre cele mai grave crime de război ale Hamas se numără utilizarea spitalelor pentru a ascunde infrastructura lor teroristă.”

Hamas a respins în mod repetat aceste acuzații.

Armata israeliană a confirmat că se desfășoară atacuri “semnificative” în Gaza duminică, un purtător de cuvânt militar susținând că asaltul terestru al Israelului a împărțit teritoriul palestinian în două.

Forțele israeliene “au înconjurat orașul Gaza… Acum există un sud al Gaza și un nord al Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari. Trupele “au ajuns la țărm și îl controlează”, a adăugat el.

Grupul de avocatura pentru accesul la internet NetBlocks.org a raportat o “colaps al conectivității” în întreaga Gaza. Întreruperea comunicării a fost confirmată de către compania de telecomunicații palestiniană Paltel.

“Am pierdut comunicarea cu majoritatea membrilor echipei UNRWA”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției de refugiați ONU pentru palestinieni, Juliette Touma, pentru Associated Press. Prima întrerupere a comunicării în Gaza a durat 36 de ore, iar a doua câteva ore.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranța pacienților, a lucrătorilor medicali și a miilor de oameni care se adăpostesc în Spitalul Al Quds.

“OMS își reiterează apelul pentru un încetarea imediată a focului, protecția activă a civililor și personalului medical și respectarea dreptului internațional umanitar”, a declarat agenția într-o postare pe Twitter.

“Suntem foarte îngrijorați de situația din Spitalul Al Quds din cauza bombardamentelor puternice din ultimele zile, care au lovit în apropierea spitalului”, a declarat Tommaso della Longa, purtătorul de cuvânt al Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilună Roșie, cu sediul la Geneva.

“Ieri [sâmbătă], a fost lovită clădirea din fața spitalului”, a adăugat el, menționând că atacul a spart geamuri și că fumul a pătruns în spital, care tratează în prezent aproximativ 500 de pacienți.

Spitalele și ambulanțele au fost lovite de mai multe ori de când au început ultimele atacuri israeliene pe 7 octombrie, ucigând pacienți, civili evacuați care se adăpostesc în facilități, precum și personal medical.

Potrivit OMS, 39 de facilități medicale au fost deteriorate de la începutul războiului. Spitalele au fost nevoite să fie închise sau să restricționeze serviciile după ce alimentarea cu electricitate și combustibil a fost întreruptă.

Cel puțin 9.770 de palestinieni, inclusiv 4.008 copii, au fost uciși în Strâmtoarea Gaza de la începutul celui mai recent război, în timp ce cartiere întregi au fost reduse la ruină. Peste 1,4 milioane de oameni sunt acum deplasați intern în Gaza, conform Națiunilor Unite.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2023/11/5/intense-bombings-by-israeli-forces-around-gaza-hospitals-amid-blackout

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.