Geantă plină cu bani găsită în trenul Odesa-București, în 1942. Cum s-a evaporat jumătate din sumă pe drum

0
37


Găsirea unei sume importante de bani în trenul care făcea legătura între Odesa și București, în 1942, a alertat autoritățile. Un document din arhive descrie, în mod inedit, cum a fost „rezolvată” problema.

Banii au ajuns, aproape înjumătățiți, la administrația fiannciară a CFR din Gara de Nord FOTO Arhivă

Banii au ajuns, aproape înjumătățiți, la administrația fiannciară a CFR din Gara de Nord FOTO Arhivă

O servietă găsită în plasa de bagaje a vagonului restaurant avea în interior suma de aproape 2 milioane de lei. Geanta a fost predată, la București, șefului controlor de vagoane. Acesta a predat-o mai departe administrației financiare a CFR din Gara de Nord. În geantă, la momentul predării, se afla aproximativ jumătate din sumă, adică puțin mai mult de 1 milion de lei.

Autorul notei, făcută publică de Centrul de Consultanță Istorică, susține că dispariția banilor ar fi avut loc „prin împrejurări” necunoscute. Se mai susține că banii ar fi aparținut militarului de la vama care realiza controlul la Tighina, dar nimeni nu a reclamat pierderea sumei.

Nota privind traseul genții cu bani din tren FOTO Centrul de Conbsultanță Istorică

Nota privind traseul genții cu bani din tren FOTO Centrul de Conbsultanță Istorică

„În trenul 704 din 10.XI.a.c. Odesa – București, după stația Tighina, șeful vagonului restaurant, Nisipeanu Niculae a găsit în plasa de bagaje a vagonului, o servietă cu suma de 1.984.700 lei, pe care a predat-o în gara de Nord șefului controlor Wagone-Lits – Iliescu, care la rându-i a predat-o Administrației financiare c.f.r. din Gara de Nord, prin ce împrejurări nu se știe, numai suma de 1.095.000 lei. Curios că nu reclamă nimeni această sumă, care se crede că ar aparține Slt. care face controlul la vama Tighina, ce a fost semnalat cu o notă anterioară”, se susține în document.  

Suma de 1.984.700 de lei reprezenta, potrivit cursul valutar de la sfârșitul anului 1942, aproximativ 200 de dolari. Echivalentul din prezent al sumei în moneda americană, ținând cont de rata inflației, ar fi de circa 3.500 de dolari, respectiv aproximativ 16.000 de RON.

Cei 900.000 de lei care lipseau valorau circa 90 de dolari, adică echivalentul a 1.500 de dolari în 2023.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.