Lumea Arabă și SUA sunt neîmpăcate în privința încetării focului în Gaza în timp ce ofensiva israeliană continuă

0
35

Statele Unite ale Americii și aliații săi arabi par să fie divizați în ceea ce privește ofensiva militară a Israelului în Gaza pentru a învinge Hamas-ul, deoarece Washingtonul, alături de Israel, a rezistat presiunii pentru un încetare imediată a focului, în ciuda numărului tot mai mare de victime civile palestiniene. Într-o scindare publică rară, miniștrii de externe arabi au insistat ca secretarul de stat american Antony Blinken să convingă Israelul să accepte o încetare a focului. Cu toate acestea, diplomatul american a respins ideea, spunând că o astfel de încetare ar beneficia doar Hamasului, permițând grupului islamist militant palestinian să se refacă și să atace din nou. Blinken urmează să-și reia călătoria în Orientul Mijlociu duminică, a doua sa vizită în regiune de la reizbucnirea conflictului israelo-palestinian de acum câteva săptămâni, când luptătorii Hamas au intrat în Israel dinspre Fâșia Gaza.
Israelul a lansat atacuri aeriene și terestre împotriva Fâșiei Gaza, provocând îngrijorare la nivel global cu privire la condițiile umanitare din teritoriu. Potrivit oficialilor palestinieni, peste 9.488 de palestinieni au fost uciși până în prezent. Numărul tot mai mare de decese ale civililor a intensificat apelurile internaționale pentru o încetare a focului, dar Washingtonul și Israelul au respins aceste apeluri până în prezent. Demonstranți pro-palestinieni au organizat proteste sâmbătă în diferite orașe din întreaga lume, cerând o încetare a focului.
Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a subliniat la o conferință de presă comună cu Blinken că acest război va produce doar mai multă durere și va alimenta ura și deumanizarea. Observatorii palestinieni au declarat că Israelul a lovit școala Al-Fakhoura din Jabalia, unde trăiesc mii de refugiați, sâmbătă. Forțele israeliene nu au comentat imediat această informație. Liderii arabi par, de asemenea, reticenți să facă comentarii amănunțite cu privire la viitorul Fâșiei Gaza, susținând că focusul trebuie să rămână pe stoparea războiului și că nu este posibil să se ghicească cum va arăta teritoriul după încetarea ostilităților.
Blinken a exprimat, de asemenea, îngrijorare cu privire la violențele în creștere din Cisiordania împotriva civililor palestinieni. “Aceasta a fost o problemă serioasă, care s-a înrăutățit de la începutul conflictului”, a declarat diplomatul american, adăugând că a ridicat această chestiune în întâlnirile de vineri cu oficialii israelieni. Anul acesta a fost cel mai sângeros pentru rezidenții din Cisiordania în ultimii 15 ani, cu aproximativ 200 de palestinieni și 26 de israelieni uciși, conform datelor ONU. Alți 121 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de atacurile Hamas-ului începute pe 7 octombrie.
Situația deteriorată din Cisiordania alimentează temerile că acest teritoriu palestinian ar putea deveni un al treilea front într-un război mai larg, alături de frontiera de nord a Israelului, unde confruntările cu forțele libaneze Hezbollah s-au intensificat. În ceea ce privește Fâșia Gaza, 800.000 până la un milion de oameni s-au refugiat în sudul teritoriului, în timp ce între 350.000 și 400.000 au rămas în nordul orașului Gaza și în împrejurimi. Israelul a ordonat evacuarea civililor din partea de nord a Fâșiei Gaza în urmă cu câteva săptămâni și direcționarea acestora în partea de sud a enclavei. Forțele israeliene au înconjurat orașul Gaza din partea de nord a teritoriului, tăind astfel accesul către partea de sud. Potrivit CNN, luptele sunt “înverșunate” în apropierea unui avanpost israelian la marginea orașului Gaza, iar soldații israelieni se află într-un duel cu luptătorii Hamas la sute de metri nord și sud de punctul strategic.
Un soldat israelian a declarat că armata israeliană va fi prezentă acolo cât timp va fi nevoie, până când va asigura siguranța Israelului. Potrivit sursei citate, forțele israeliene se confruntă cu obstacole din tunelurile subterane și au murit 29 de soldați de când Israelul a lansat ofensiva terestră. Militarii israelieni au declarat că încearcă să creeze un coridor umanitar pentru a ajuta civilii să părăsească zona de luptă.

Sursa: https://www.reuters.com/world/middle-east/arab-world-us-split-gaza-ceasefire-israeli-offensive-presses-2023-11-05/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.