Nu mai arunca frunzele gutuilor! Peste iarnă, sunt o adevărată sursă de sănătate. Iată cum le folosești

0
26


Gutuile oferă o serie de
beneficii semnificative pentru sănătate și pot ajuta la prevenirea unor boli
grave. În ciuda faptului că în prezent sunt mai puțin folosite, atât frunzele
de gutui, cât și fructele, au fost folosite încă din Antichitate ca remedii
naturiste. Află cum să le folosești, dar mai ales ce beneficii au pentru
organism.

Frunzele și fructele de gutui au fost fosite încă din Antichitate / Foto: Pexels

Frunzele și fructele de gutui au fost fosite încă din Antichitate / Foto: Pexels

Gutuile sunt considerate un
adevărat medicament natural pentru ficat, plămâni, inimă şi stomac, adevărate
comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Conțin 70 – 72%
apă, 7 – 8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi,
săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele
A, B, C şi PP. Printre calităţile gutuilor se numără proprietăţile antidiareice
(în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi
fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice,
hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice.

„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile
din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a
fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile
hepatice şi imunitatea”,
a explicat Marina Grigore, specialit în
apifitoterapie, relatează Adevărul.ro.

Ce beneficii aduc sănătăţii frunzele de gutui

Potrivit experților, compotul de gutui te scapă de crampe
intestinale, diaree şi dureri provocate de ulcer, iar consumat zilnic, reglează
şi tranzitul intestinal, fiind însă contraindicat celor cu tendinţă spre
constipaţie. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea
hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.

„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului
pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin
substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor
cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe 
şi-au dovedit de multe ori utilitatea…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.