Personalităţi marcante ale culturii rome, într-o nouă expoziţie Art Safari la metrou » Interne

0
47


Metroul bucureştean va găzdui în perioada 1-30 noiembrie o expoziţie menită să atragă atenţia asupra personalităţilor marcante ale culturii rome. Expoziţia face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agenţia Naţionala pentru Romi, Centrul Naţional de Cultură a Romilor- Romano Kher şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” o derulează din luna aprilie.

11 spoturi video despre fiecare personalitate vor rula pe ecranele din staţiile de metrou. Printre cele mai cunoscute nume: Anton Pann, Anca Parghel, Ion Voicu, Bănel Nicoliţă, Connect-R, Doiniţa Oancea etc.

„Personalităţile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii şi societăţii româneşti, per ansamblu. Tot ce ne dorim este sa promovăm aceste personalităţi, pentru a fi cunoscute de întreaga societatea românească.”, declară Mihai Neacşu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

„Arta şi cultura contribuie la crearea unei societăţi empatice şi eliberate de stereotipuri. Invităm călătorii să ridice privirea spre ecrane şi să reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contribuţie la nivel cultural şi artistic”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 30 noiembrie a unor materiale video dedicate personalităţilor rome din România, pe televizoarele din staţiile de metrou. Expoziţia video îşi propune să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Personalităţile culturii rome

Printre personalităţile care sunt parte din expoziţie se numără Anca Parghel (1957-2008), cântăreaţă de jazz cu numeroase premii, care a performat alături de nume mari ale jazz-ului internaţionl: Johnny Răducanu, Claudio Roditi, Billy Hart, Larry Coryell şi Klaus Ignatzek. Dar şi Ion Voicu (1923-1997), violonist de renume, cu studii la Conservatorul „Tchaikovsky” din Moscova, şi Anton Pann (1790-1854), poet, publicist român, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă,…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.