Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

0
64
Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului
Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului


Sfântul Pavel Mărturisitorul este prăznuit la data de 6 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Pavel Mărturisitorul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 noiembrie. 

Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 6 noiembrie. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

În vremea lui Constanțiu, fiul lui Constantin cel mare se răspândise din nou erezia lui Arie și îi persecutau pe dreptcredincioși. Când a fost să moară patriarhul Alexandru, credincioșii l-au întrebat pe cine lasă să-i păstorească în continuare. 

El l-a numit pe preotul Pavel din Tesalonic și pe diaconul Macedonie. Când au fost să aleagă patriarh, ereticii băgau zâzanie să-l aleagă pe Macarie în vreme ce dreptcredincioșii îl doreau pe Pavel. În anul 336 poporul l-a ales pe Pavel, Macedonie a trecut pe față de partea ereziei și a uneltit să ajungă în scaunul patriarhal. 

Împăratul, a dat crezare uneltitorilor eretici și l-a detronat pe patriarh care s-a exilat la Roma. În acea vreme cele nu se separase biserica din Roma de biserica drept-credincioasă. El s-a întâlnit aici cu Athanasie cel Mare, și el alungat de Constanțiu și împreună cu Constantin al II-lea, celălalt fiu al lui Constantin cel Mare, a fost repus în scaunul patriarhal de la Constantinopol. 

Au urmat frământări și uneltiri, care au dus din nou la surghiunul lui Pavel, cărua nu îndrăzneau să-I facă rău deoarece era iubit de popor, iar Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care și-l dorea atât de mult. El îi chinuia și persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credință și Dumnezeirea lui Hristos. De altfel de atunci există oameni care-l neagă pe Hristos Dumnezeu, acea erezie nu a fost stârpită pe deplin niciodată. 

Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârșea slujba Liturghiei, în anul 351.  Împăratul Teodosie a chemat sinod pentru a…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.