Clădirea manejului din Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată din fonduri europene » Interne

0
63
Clădirea manejului din Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată din fonduri europene » Interne
Clădirea manejului din Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată din fonduri europene » Interne


Reabilitarea clădirii manejului din ansamblul Cazarma Husarilor, monument cultural din Oradea care se află în stare gravă de degradare, va fi finanţată prin fonduri europene, anunţă Primăria Oradea.

Consiliul Local a aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, proiectul de hotărâre prin care Direcţia de Management Proiecte Internaţionale (DMPFI) va depune în cadrul Programului de finanţare Interreg VI – A România – Ungaria un proiect transfrontalier prin care clădirea să devină un complex cultural.

Aceasta implică gestionarea restaurării fizice, asigurarea respectării standardelor de conservare a patrimoniului şi supravegherea aspectelor logistice ale procesului de renovare. După restaurarea monumentului cultural şi digitalizarea sa, această clădire va avea o sală multifuncţională, sală multimedia, sală de expoziţii permanente. De asemenea, în cadrul clădirii vor putea fi organizate evenimente tematice specifice, cum ar fi ateliere de creaţie artistică, evenimente şi acţiuni în scopuri educaţionale – lecţii de istorie a oraşului, lansări de carte, reuniuni/ dezbateri interdisciplinare – istorie, artă, cultură, spectacole culturale – teatru, operă, concerte, conferinţe de specialitate, întâlniri ale mediului de afaceri şi profesional, expoziţii de artă etc.

Citește și Exemplar rar al Constituției lui Anderson, restaurat și expus la Templul Francmasoneriei din Oradea

„Intenţia noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment. Pentru că nu am găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii, nu am reuşit să facem nimic cu el în aceşti ani. Însă acum s-a ivit o posibilitate, pe care ar fi păcat să n-o folosim. Proiectul transfrontalier este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuţia municipalităţii fiind de 300.000 euro, restul venind din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat”, a menţionat primarul Florin Birta.

Partenerul proiectului este Biblioteca Meliusz Juhasz Peter din Debrecen, care la rândul său va organiza în Debrecen şi Oradea mai multe tipuri de evenimente precum conferinţe,…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.