Misiunea UE în Marea Roșie este pregătită să fie lansată în mijlocul lunii februarie, au confirmat oficialii – POLITICO

0
45

Atacurile asupra vaselor de către hutiți – un grup rebel yemenit considerat un mandatar regional pentru Iran – au fost neîncetate în ultimele săptămâni. Transporturile de marfă între Asia și Europa sunt perturbate, ceea ce începe să aibă un impact economic.

În decembrie, Statele Unite au lansat Operațiunea Prosperity Guardian, o misiune care include țări europene precum Marea Britanie și Danemarca.

UE încearcă să-și înființeze și ea propria misiune. Franța și Italia au deja nave militare în regiune. Belgia și Germania au declarat că vor trimite nave de război pentru a contribui la o misiune a UE.

Borrell a spus că, deși nu toate țările UE sunt convins de idee, “nimeni nu va obstrucționa.” El a declarat reporterilor că speră ca miniștrii să decidă în timpul întâlnirii informale de miercuri cine va prelua conducerea misiunii și că va putea face o anunțare după adunarea. Franța, Italia și separat Grecia sunt favoriți pentru a conduce misiunea.

Abordarea UE este doar defensivă, a spus Borrell. Este vorba despre protejarea navelor și interceptarea atacurilor, “nu participarea la niciun fel de acțiune împotriva hutiților, doar blocarea atacurilor lor”, a adăugat el. SUA și Marea Britanie au efectuat atacuri aeriene împotriva pozițiilor hutiților din Yemen.

Misiunea va fi numită Aspides, ceea ce înseamnă “protector”, a adăugat Borrell.

Sursa: https://www.politico.eu/article/eus-red-sea-mission-could-launch-february-17/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.