Operele de artă vizate de militanţii de mediu….

0
69
Operele de artă vizate de militanţii de mediu….
Operele de artă vizate de militanţii de mediu….


Înainte de “Mona Lisa”, a cărei sticlă protectoare a fost stropită cu supă duminică, la Muzeul Luvru din Paris, de către activiste, alte opere de artă au fost vizate de mişcările ecologiste din întreaga lume.


Iată câteva precedente din octombrie 2022 încoace:

Supa pe tablourile lui Van Gogh “Les Tournesols” şi “Le Semeur” 

stiri romania

În octombrie 2022, două tinere care purtau tricouri cu ştampila Just Stop Oil au pulverizat conţinutul a două cutii de supă de roşii pe capodopera lui Van Gogh “The Sunflowers” la National Gallery din Londra.

O lună mai târziu, un alt tablou al pictorului olandez, “Semănătorul”, expus la Roma în cadrul unei expoziţii la Palazzo Bonaparte, a fost vizat de supa aruncată de activiştii de mediu.

La fel ca “Mona Lisa”, aceste două tablouri erau protejate de sticlă şi nu au fost deteriorate.

Supă şi vopsea pe Monet

stiri romania

În octombrie 2022, activişti de mediu au aruncat cu piure de cartofi în tabloul “Les Meules” al lui Claude Monet, protejat de sticlă într-un muzeu din Potsdam, Germania.

Activiştii de mediu din generaţia trecută au revendicat actul în numele luptei lor împotriva combustibililor fosili.

stiri romania

În iunie 2023, la Muzeul Naţional din Stockholm, doi activişti de mediu au uns cu vopsea roşie vitrina de sticlă care proteja o altă pictură a lui Claude Monet, “Le Jardin de l’artiste a Giverny”.

“Fata cu cercel de perlă” de Vermeer 

În octombrie 2022, activişti de mediu purtând tricouri ale colectivului Just Stop Oil au atacat tabloul “Girl with a Pearl Earring” de Johannes Vermeer la Muzeul Mauritshuis din Haga.

Un activist şi-a lipit capul de sticla care proteja tabloul, iar altul a golit o cutie de conserve care părea să conţină sos de roşii, fără a deteriora pictura.

Mâini lipite de tablourile lui Goya 

În noiembrie 2022, doi activişti de mediu şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Francisco Goya de la Muzeul Prado din Madrid, pentru a atrage atenţia asupra încălzirii globale. Tablourile vizate, “La Maja nue” şi “La Maja vetue”, nu au fost deteriorate.

Făină pe o lucrare a lui Warhol 

Militanţii pentru protecţia mediului au acoperit cu făină un BMW repictat de artistul american Andy Warhol în noiembrie 2022 la Milano, susţinând că au vrut să “tragă un semnal de alarmă cu privire la colapsul climatic”.

Vopsea pe o sculptură a lui Degas

stiri romania

În aprilie 2023, militanţii pentru climă au întins vopsea roşie şi neagră pe baza de plexiglas şi pe cuşca care înconjoară sculptura lui Degas ‘Micul dansator de paisprezece ani’, ŕ National Gallery of Art ŕ Washington.

Un Velazquez vizat cu un ciocan 

stiri romania

În noiembrie 2023, activişti ai mişcării ecologiste “Just Stop Oil” au spart cu un ciocan geamul de protecţie al unei picturi de Velazquez, “Venus în oglindă”, la National Gallery din Londra.

Un Klimt, atacat cu un lichid negru

stiri romania

Activiştii de mediu au stropit în noiembrie 2022 cu un lichid negru şi „Moartea şi Viaţa”, o capodoperă a lui Gustav Klimt. 

“Primavera” lui Botticelli

stiri romania

Tabloul „Primavera” de Sandro Botticelli, care este expus la o galerie de artă Uffizi de la Florenţa, a fost şi el ţinta activiştilor, în iulie 2022. Doi protestatari şi-au lipit palmele de opera de la galeria Uffizi, iar al treilea a susţinut un banner pe care scria „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Ultima generaţie, fără gaz, fără cărbune)”.

stiri romania

În plus, activişti pentru mediu au pulverizat vopsea portocalie şi galbenă pe coloanele porţii Brandenburg din Berlin şi au uns cu un lichid negru un monument din apropierea Camerei parlamentare inferioare a Germaniei pe care sunt înscrise articolele constituţiei ţării.

Ei au înnegrit apa unei fântâni monumentale din Piazza di Spagna din Roma, în timpul unui protest despre care au spus că a evocat un scenariu de „sfârşit al lumii”.

De asemenea, militanţii de mediu au aruncat cu vopsea la intrarea în La Scala, prestigioasul teatru de operă din Milano.

Pentru a cere încetarea exploatării petrolului şi gazelor, doi activişti din grupul ecologist italian Ultima Generazione. Aceştia şi-au lipit palmele de baza ansamblului „Laocoon” de la Muzeul Pio-Clementino din Vatican. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.news.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.