Justiţia rusă prelungeşte detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich până la 30 iunie » Media

0
37


Un tribunal rus a prelungit marţi – până la 30 iunie – detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la arestarea acestuia în urma unor acuzaţii de ”spionaj” pe care acesta le respinge, relatează AFP.

”Tribunalul Municipal al Moscovei a examinat o cerere a autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară şi a prelungit durata detenţiei lui ‘Evan Gershkovich până la 30 iunie 2024”, anunţă pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din capitala rusă.

Încarcerarea acestui jurnalist cunoscut al The Wall Street Journal  (WSJ) a marcat un nou nivel în tensiunile grave dintre Moscova şi Washington, exacerbate de Războiul din Ucraina.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat la AFP la Moscova în perioada 202o-2021, a fost arestat în 2023 de către FSB în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Ural.

El respinge aceste acuzaţii de ”spionaj”, pasibile de 20 de ani de închisoare, la fel ca Statele Unite, ziarul său şi rudele sale.

Rusia nu a prezentat niciodată în mod public elemente de probă.

Întreaga procedură a fost clasată secretă.

Citește și Tribunalul Lefortovski de la Moscova prelungeşte detenţia provizorie a lui Evan Gershkovich

Washingtonul acuză Moscova de faptul că l-a luat ostatic pentru a-l schimba, la fel ce pe mai mulţi cetăţeni americani arestaţi în ultimii ani în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat, într-adevăr, dispus la eliberarea jurnalistului în schimbul eliberării lui Vadim Krasikov, încarcerat pe viaţă în Germania, după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui opozant cecen la Berlin înj 2019.

Însă eforturi în vederea eliberării acestuia ar fi putut să fi luat o întorsătură complicată după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi care, potrivit anturajului său, făcea parte dintr-un plan de schimb de deţinuţi în curs de negociere.

Ambasadoarea americancă la Moscova Lynne Tracy a declarat marţi, după audiere, că prelungirea detenţiei lui Evan Gershkovich este ”deosebit de dureroasă”, deoarece în această săptămână se împlineşte un an de la arestarea…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.