Cum vor arăta controalele la aeroport după ziua de duminică, odată cu intrarea României în spaţiul Schengen

0
28


România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul de Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii.

Cu excepția controalelor de securitate verificările de documente vor fi aleatorii

Cu excepția controalelor de securitate verificările de documente vor fi aleatorii

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi, dar vor face controale punctuale. Dacă o persoană pare suspectă și ridică unele suspiciuni va fi verificată.

„Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de verificări aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele”, a transmis joi secretarul de stat, Bogdan Despescu. 

Acesta a mai afirmat că, începând cu ziua de duminică, pasagerii nu vor avea nicio obligaţie suplimentară. „Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat  Despescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

El a arătat că anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri„Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a spus oficialul MAI.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.