Lavrov cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Israelul anunță un nou punct de trecere în nordul Fâşiei Gaza

0
7stiri romania

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi Coordonatorul ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu au cerut miercuri o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza, după ce au purtat discuţii la Moscova, a anunţat ministerul de externe de la Moscova. Tot miercuri, Israelul a anunțat că va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare umanitare.

„S-a subliniat importanţa unei încetări imediate a focului, a asigurării unui acces sigur şi nestingherit pentru toţi cei afectaţi şi aflaţi în nevoie şi a eliberării ostaticilor”, a spus ministerul, după ce Serghei Lavrov s-a întâlnit cu Tor Wennesland la Moscova, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Comunicatul mai spune că cei doi oficiali „au acordat o mare atenţie perspectivelor de relansare a procesului de pace în vederea unei reglementări palestiniano-israeliene după ce se încheie faza fierbinte a conflictului”.

Israelul deschide un nou punct de trecere în nordul Fâşiei Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din Iordania sau din alte ţări, a declarat miercuri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

O criză umanitară care se adânceşte a atras presiuni asupra Israelului din partea partenerilor săi occidentali şi arabi pentru a face mai mult ca să faciliteze intrarea ajutoarelor, după luni în care a încercat să transfere povara asupra Egiptului, care are graniţă cu Fâşia Gaza.

Israelul a redeschis treptat două puncte de trecere deja existente şi a creat un nou punct de trecere la graniţa sa, iar săptămâna trecută a anunţat că va accepta transporturi de ajutoare cu destinaţia Gaza în portul său sudic Ashdod.

Gallant le-a spus reporterilor că va fi creat un nou punct de trecere în partea de nord a graniţei cu Fâşia Gaza pentru a reduce timpul necesar transportului de ajutoare din Ashdod, situat la 40 km distanţă.

Un consilier a precizat că punctul de trecere va fi între satul israelian Zikim şi satul palestinian As-Siafa.

Ajutoare din aer și de pe mare

Gallant a mai declarat că noul punct de trecere va stimula livrarea ajutoarelor aduse pe uscat din Iordania.

„Aceste progrese au un impact direct asupra fluxului de asistenţă – plănuim să inundăm Gaza cu ajutoare. De asemenea, (punctul de trecere) va eficientiza controalele de securitate şi va consolida munca noastră cu partenerii internaţionali”, a spus el.

Au existat dezacorduri între informările israeliene şi cele ale ONU privind cantitatea de ajutoare care ajunge în Fâşia Gaza, unde mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de palestinieni este fără adăpost, mulţi confruntându-se cu foamete şi boli, şi unde infrastructura civilă este devastată.

Israelul a contribuit, de asemenea, la înfiinţarea unui coridor maritim pentru livrările directe de ajutoare către Gaza pe mare şi şi-a deschis spaţiul aerian pentru avioanele străine care au paraşutat ajutoare pentru palestinieni.

Editor : B.P.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.