Aproape toate țările europene au înregistrat, în prima săptămână a lunii aprilie, prețuri negative la energie electrică. Există o singură piață pe care nu s-a tranzacționat energie la preț negativ, însă a fost foarte aproape de nivelul zero euro. Și România a ajuns, în această perioadă, să experimenteze prețuri orare negative la niveluri record. De exemplu, pe 6 aprilie, la ora 15.00, a fost vândută energie cu – 142 de lei/MWh (-28 euro).
Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Practic, pe piețele spot, unde este tranzacționată energie electrică astăzi, cu livrare în ziua următoare, sunt înregistrate, în anumite intervale orare, la mijlocul zilei, prețuri sub zero.
Aceasta înseamnă că cel care vinde energia îl plătește pe cel care cumpără, când există producție mare și cerere scăzută. Unii producători preferă prețurile negative pentru anumite cantități livrate în sistem decât să închidă unitățile de producere.
Se ajunge în asemenea situații, mai ales în condițiile în care sunt instalate tot mai multe capacități de producere a energiei eoliene și fotovoltaice, dar nu…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “economie.hotnews.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com