Mexic cere Curții Internaționale de Justiție să expulzeze Ecuadorul din ONU | Știri despre Curți

0
7

Mexicul a apelat la Curtea Internațională de Justiție pentru a scoate Ecuadorul din Organizația Națiunilor Unite, după o descindere a poliției în ambasada sa din Quito. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că Mexicul a depus o plângere la Curte joi, acuzând acțiunile Ecuadorului ca o încălcare a dreptului internațional. Mexicul a susținut că ambasadele sunt locuri protejate conform dreptului internațional, iar ecuadorienii au încălcat această protecție. După ce Ecuadorul a refuzat să ceară scuze pentru acțiunile sale, Mexicul a rupt legăturile diplomatice.

Mexicul a cerut și suspendarea Ecuadorului din ONU până când va recunoaște public încălcările sale ale legilor internaționale. Alte țări și organizații internaționale au condamnat acțiunea poliției din Ecuador, afirmând că utilizarea forței și încălcarea inviolabilității unei misiuni diplomatice nu reprezintă o cale pașnică de rezolvare a situației. Ecuadorul a apărat decizia de a storma ambasada Mexicului, afirmând că Jorge Glas nu îndeplinea criteriile pentru azil politic. Glas, fostul vicepreședinte al Ecuadorului, a fost spitalizat după ce a fost capturat din ambasada Mexicului, unde se afla sub protecție, și a intrat în greva foamei în închisoare. Situația a generat tensiuni între cele două țări și o reacție critică din partea comunității internaționale.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/4/11/mexico-calls-on-the-international-court-of-justice-to-expel-ecuador-from-un

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.