Petele pigmentare sau hiperpigmentările sunt mici macule sau pete de culoare brună sau maronie ce pot afecta orice zonă a corpului, însă sunt mai frecvente la nivelul feței.
Petele pigmentare apar în urma creșterii producției de melanină, acel pigment responsabil de culoarea pielii, părului sau a ochilor. Petele pigmentare sunt foarte frecvent întâlnite, afectând până la 50% din populația globului.
Cauzele apariției petelor pigmentare
Petele pigmentare apar în urma unui cumul de factori precum:
• Factorul genetic – mulți pacienți au o predispoziție genetică. De exemplu, efelidele sunt adesea moștenite.
• Expunerea la soare – radiația UV stimulează producția de melanină. Expunerea necontrolată la soare, fără utilizarea cremei de protecție solară, bronzul excesiv sau arsurile solare pot duce la apariția petelor – în special a lentigo solar sau lentigine solare.
• Sarcina – dereglările hormonale specifice sarcinii determină apariția melasmei sau mască de sarcină.
• Tratamentele hormonale și dezechilibrele hormonale.
• Produsele de îngrijire personală – în special cele pe bază de acizi sau retinol pot duce la apariția petelor pigmentare.
• Inflamația – roșeața persistentă favorizează apariția petelor pigmentare.
Cele mai frecvente tipuri de pete pigmentare
Melasma – este o formă de hiperpigmentare ce se caracterizează prin pete de culoare maronie, ce afectează zona feței, în special fruntea, obrajii, nasul și buza superioară. Este adesea asociată cu expunerea la soare și cu schimbările hormonale, precum sarcina sau anumite medicamente
Lentigo solar – se prezintă sub forma unor pete de culoare maro-deschis fiind cunoscute și sub numele de “pete de bătrânețe”. Sunt cauzate de expunerea repetată la soare și afectează zone precum față, mâini sau umeri.
Efelidele sau pistruii – sunt mici pete maronii ce afectează frecvent persoanele cu ten deschis. Ele sunt adesea asociate cu expunerea la soare în perioada copilăriei și adolescenței.
Hiperpigmentarea postinflamatorie – apare în urma vindecării unui proces inflamator – precum acneea sau dermatitele. Este mai frecventa la persoanele cu piele mai închisă la culoare. Pot afecta orice zonă a corpului.
Tratamente – ingrediente eficiente în tratarea petelor pigmentare
„Există mai multe metode prin care putem reduce pete pigmentare, însă, înainte de efectuarea oricărui tratament, este important să consultăm medicul dermatolog pentru a avea un diagnostic corect”, a afirmat Dr. Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie.
În cazul petelor pigmentare, opțiunile terapeutice sunt multiple și includ:
Tratamente locale – se pot utiliza produse cu proprietăți depigmentante precum hidroquinona, vitamina C, Melasyl, retinoizi sau acid tranexamic.
Proceduri dermatologice – au efecte mai rapide decât tratamentele la domiciliu. Se recomandă proceduri precum – peelinguri chimice, microneedeling sau terapiile laser.
Dintre ingredientele disponibile pentru tratarea petelor pigmentare, cele mai eficiente sunt:
Melasyl – este un ingredient nou ce interceptează și elimină precursorii melaninei. Este eficient în cazul fotoîmbătrânirii, melasmei sau hiperpigmentării post-inflamatorii. Nu provoacă iritații, putând fi utilizate inclusiv de persoanele cu piele sensibilă.
Hidroquinona este un ingredient depigmentant ce acționează prin inhibarea unei enzime numită tirozinază, implicată în producția de melanină la nivelul pielii. Trebuie utilizată sub strictă supraveghere medicală.
Acidul glicolic este un alpha-hydroxy-acid (AHA) frecvent utilizat în tratamentul petelor pigmentare. Stimulează regenerarea celulară și inhibă producția de melanină. Prin utilizarea regulată, acidul glicolic poate contribui la estomparea petelor pigmentare și la îmbunătățirea texturii pielii
Acidul tranexamic este un ingredient relativ nou în tratamentul melasmei. Inhibă enzimele implicate în producția de melanină și reduce inflamația. Poate fi aplicat local sau sistemic.
Acidul azelaic inhibă producția de melanină, are proprietăți exfoliante și efect antiinflamator. Utilizat constant, poate contribui la estomparea petelor pigmentare și la îmbunătățirea aspectului general al pielii.
Proceduri dermatologice pentru tratarea problemelor de pigmentare
Microdermabraziunea – metoda minim invazivă ce presupune îndepărtarea mecanică a celulelor superficiale (celule moarte) de pe suprafața pielii. În felul acesta, se îndepărtează si o parte din pigmentul localizat la acest nivel.
Peeling chimic – superficial sau mediu folosind ingrediente TCA, acid glicolic, acid tranexamic
Microneedeling – tratament minim invaziv ce presupune utilizarea unui dispozitiv medical cu microace ce perforează controlat pielea permițând pătrunderea produselor de depigmentare aplicate în timpul procedurii în straturile mai profunde ale pielii.
Terapii laser sau IPL – se realizează cu ajutorul unor dispozitive medicale ce emit un fascicul de lumină ce este absorbit de melanina din petele pigmentare, ducând la reducerea lor
Protecția solară – rol cheie în prevenirea și tratarea problemelor de pigmentare a pielii
„Utilizarea unei creme de protecție solară este obligatorie și esențială. Se recomandă utilizarea unui produs de protecție solară cu SPF 50, cu spectru larg ce oferă protecție atât împotriva radiației UVB cât și UVA, și rezistența la apă. Crema de protecție solară se aplică dimineața, ca ultim pas al rutinei de îngrijire și se reaplică la fiecare două ore”, a precizat Dr. Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie.
Utilizarea constantă a cremei de protecție solară are o mulțime de avantaje precum:
– Previne apariția petelor pigmentare: Expunerea excesivă la soare reprezintă una dintre principalele cauze de apariție a petelor pigmentare. Utilizarea constantă a cremei de protecție solară reduce expunerea pielii la radiația UV, prevenind astfel apariția petelor pigmentare noi.
– Previne agravarea petelor pigmentare existente: Expunerea la soare poate agrava petele pigmentare existente. Utilizarea regulată a protecției solare împiedică agravarea lor, în special în perioada verii.
– Completează tratamentele dermatologice: Tratamentele depigmentante trebuie întotdeauna asociate cu o cremă de protecție solară. Expunerea la soare poate anula beneficiile tratamentului și, în unele cazuri, poate agrava petele pigmentare.
Prevenția – cel mai pun tratament în cazul petelor pigmentare
Prevenția este cel mai bun tratament. În cazul petelor pigmentare, prevenția constă în utilizarea cremelor cu factor de protecție, indiferent de anotimp sau de condițiile meteo. Radiația UV este prezentă pe tot parcusul anului, nu numai in perioada verii, cand mergem la plaja. De asemenea, trebuie să evităm expunerea la soare în intervalul orar 11.00-16.00
Din păcate, nu putem influența factorii interni care conduc la apariția petelor pigmentare (sarcina, moștenirea genetică sau modificările hormonale), însă putem apela la medicul dermatolog încă de la primele semne de apariție a petelor.
Care sunt recomandările pentru rutina zilnică de îngrijire a pielii
Rutina de îngrijire trebuie să fie simplă și adaptată tipului de ten, a adăugat medicul dermatolog. Rutina de seară trebuie să includă ingredinte depigmentante precum Melasyl, acid azelaic sau acid glicolic. Produsele trebuie aplicate în funcție de toleranța pielii, evitând iritațiile și disconfortul local. Rutina de dimineață va include un ser cu antioxidanți precum Vitamina C sau Niacinamida, cu rol de protecție împotriva radicalilor liberi. Utimul pas în rutina de dimineață îl reprezintă aplicarea cremei de protecție solara cu SPF50+.
Cum se poate preveni reapariția petelor pigmentare după tratament
Petele pigmentare pot fi tratate cu succes, însă cea mai mare provocare o reprezintă menținerea rezultatelor. Iată câteva sfaturi pentru a preveni reapariția acestora:
Protecție solară – reprezintă una dintre cele mai importante măsuri. În funcție de nevoile tenului nostru putem apela la un produs de protecție solară sub formă de cremă, loțiune sau gel. Pentru a face reaplicarea mai ușoară, putem alege un produs tip spray. Aplicarea constantă și regulată previne petele pigmentare.
Evitarea expunerii prelungite la soare: Nu trebuie să ne expunem la soare fără crema de protecție solară, în special în cazul unui indice UV ridicat. Pe lângă utilizarea cremei de protecție solară putem apela și la fotoprotecție mecanică prin purtarea hainelor cu protecție UFP50, pălăriilor cu boruri largi și a ochelarilor de soare.
Utilizarea unor tratamente de întreținere: După încheierea tratamentului dermatologic rutina noastră de îngrijire trebuie să conțină substanțe de întreținere precum Melasyl, Acid azelaic sau Vitamina C. Putem opta pentru produse tip ser, mult mai ușor de integrat și combinat cu produsele de îngrijire clasice.
Evitarea iritanților: Evitați utilizarea produselor agresive, ce usucă și irită pielea. Evitați stoarcerea leziunilor de acnee și tratați cât mai repede iritațiile ce apar la nivelul pielii. Iritațiile persistente pot duce la apariția unor noi pete pigmentare.
Sfaturi pentru pacienți
Dr. Teodora Predescu, medic dermatolog spune că petele pigmentare se pot trata prin terapii la domiciliu, însă rezultatele se observă mult mai greu. Pacienții trebuie să aibă răbdare si perseverență. Pentru a beneficia de rezultatele dorite, este esențial un consult dermatologic. Medicul dermatolog va stabili conduita terapeutică în funcție de tipul hiperpigmentării, de vechimea ei sau de localizare. Nu numai tratamentele sunt importante, ci și rutina de îngrijire asociată acestora.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii