PIB-ul României a atins 1.600 mld. lei în 2023, cel mai înalt nivel din istorie….

0
11


Când vine vorba de PIB pe cap de locuitor, cel mai folosit indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, România rămâne însă la coada Uniunii Europene şi doar Bulgaria are un PIB per capita mai mic.

Produsul Intern Brut al Româ­niei, adică valoarea adăugată care se produce în ţară, a ajuns la 1.600 mld. lei în 2023, conform celor mai recente date statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este cel mai mare nivel din istorie, iar  PIB-ul a crescut de 2,5 ori numai în ultimii 10 ani, de la 640 mld. lei în 2013, la peste 1.600 mld. lei în 2023.

Economia României a înregistrat o creştere reală de 2,1% în 2023, adică avansul Produsului Intern Brut minus inflaţie, care umflă PIB-ul. În euro, PIB-ul României a ajuns la 320 mld. în 2023, iar în 2024, conform prognozelor, ar trebui să spargă bariera de 350 mld.

Economia României a crescut constant în ultimii ani, cu excepţia anului 2020, când lockdownul a trimis toată lumea în recesiune, odată cu impunerea restricţiilor şi cu ruperea lanţurilor de aprovizionare din Asia. În rest, economia a înregistrat creşteri an de an, chiar dacă unele sectoare au crescut cu două cifre, cum…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.zf.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.