Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), solicitând luarea măsurilor legale necesare, după ce un videoclip deepfake cu imaginea și vocea acestuia a fost distribuit pe rețelele sociale, transmite Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.
Infracțiunile cu care DIICOT a fost sesizat includ înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic și comunicare de informații false, fapte care aduc atingere nu doar reputației ministrului Energiei, ci și încrederii cetățenilor în instituțiile statului și pot avea implicații serioase asupra securității naționale.
„Recent, în spațiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală și manipulată a imaginii și declarațiilor Ministrului Energiei, Sebastian-Ioan BURDUJA. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susținând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiționale create de două companii, cu promisiunea unor câștiguri financiare pentru cetățeni. Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea și imaginea ministrului Energiei, dar încorporează și linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potențiale amenințări cibernetice”, se spune în comunicatul Ministerului Energiei.
Ministrul Energiei a sesizat DIICOT, „solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conținutului fals de pe platformele de socializare și de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia și a preveni continuarea săvârșirii infracțiunilor”.
”Am depus astăzi încă o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în accesarea unei platforme investiționale. Este o problemă reală, care cel mai probabil se va agrava cu cât aceste tehnologii vor evolua. Informațiile false și utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezintă o amenințare reală nu doar la adresa românilor, ci, de multe ori, și a securității naționale. Astfel de acțiuni subminează încrederea în instituțiile statului și pot avea efecte devastatoare asupra piețelor financiare și a economiei naționale, mai ales când vorbim despre sectorul energetic. Românii ar trebui să fie precauți în accesarea platformelor care promit profituri uriașe peste noapte. În plus, cetățenii ar trebui să consulte ghidul Directoratului Național de Securitate Cibernetică prin care pot învăța cum să evite astfel de înșelătorii.” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei.
Ministerul Energiei subliniază „angajamentul ferm al ministrului Energiei pentru promovarea legislației care să atribuie unor autorități responsabile competența de a interveni rapid și eficient pentru eliminarea conținutului de tip deepfake și fake news de pe internet, cu respectarea deplină a tuturor garanțiilor constituționale privind libertatea de exprimare și dreptul de a contesta măsurile în instanță”.
Editor : M.I.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com