SUA au trimis un general în Israel și negociază cu Turcia, China și Arabia Saudită să facă presiuni asupra Iranului

0
12stiri romania

Un general american însărcinat cu problemele Orientului Mijlociu se află în Israel pentru a discuta cu înalţi responsabili militari la faţa locului despre „ameninţările la adresa securităţii în regiune” într-un context de escaladare cu Iranul, a anunţat joi Departamentul american al Apărării. În paralel, șeful diplomației americane, Antony Blinken, negociază cu omologii săi chinez, turc şi saudit să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac care vizează Israelul.

Generalul american Michael Erik Kurilla urmează să se întâlnească în Israel cu „lideri importanţi ai armatei israeliene şi să discute despre ameninţările actuale la adresa securităţii în regiune”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit acestuia, vizita, care era prevăzută înaintea ameninţărilor iraniene, a fost devansată „din cauza recentelor evoluţii”.

Preşedintele american, Joe Biden, a promis sprijin „neclintit” partenerului său israelian, în timp ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că Israelul „trebuie să fie pedepsit şi va fi pedepsit”.

„Dacă Iranul lansează un atac de pe teritoriul său, Israelul va răspunde şi va ataca Iranul”, a afirmat la rândul său ministrul israelian de externe, Israel Katz.

De la începutul războiului devastator din Fâşia Gaza în urmă cu şase luni, Statele Unite şi comunitatea internaţională continuă să se teamă de o extindere majoră a conflictului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Teheranul a ameninţat din nou miercuri că va „pedepsi” Israelul după un atac la 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, care a făcut 16 morţi, printre care şapte membri ai corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

„Nimeni nu este interesat de o escaladare”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit la telefon cu omologii săi chinez, turc şi saudit, cerându-le să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac care vizează Israelul, a anunţat joi Departamentul de Stat, relatează AFP.

„Nimeni nu este interesat de o escaladare” în regiune şi „toate ţările ar trebui să ceară Iranului să nu întreprindă o escaladare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Blinken a vorbit, de asemenea, la telefon cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant „pentru a reitera sprijinul nostru puternic faţă de Israel în faţa acestor ameninţări”, a spus Miller.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat că Washingtonul a „avertizat” Iranul cu privire la potenţiale atacuri împotriva Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că sprijinul său pentru Israel este „neclintit” în faţa ameninţărilor cu represalii din partea Iranului după un atac împotriva consulatului iranian din Damasc.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dat asigurări miercuri că Israelul va fi „pedepsit” după atacul din 1 aprilie asupra consulatului iranian.

Un astfel de atac ar reprezenta „o extindere semnificativă” a conflictului care se desfăşoară în prezent între Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, unde peste 33.000 de oameni din enclavă şi-au pierdut viaţa până acum.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au crescut după ce, săptămâna trecută, într-un atac atribuit armatei israeliene împotriva consulatului iranian din Damasc au fost ucişi mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a Iranului.

Editor : B.P.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.