Fraudă cu stupi de albine. Fonduri europene de 100.000 de euro accesate în baza a sute de documente false. Cum funcționa mecanismul

0
9stiri romania

21 de persoane au fost trimise în judecată de DNA, pentru fraudă cu fonduri europene de la APIA, prin Programul Național Apicol. Capul rețelei este acuzat că își “împrumuta” stupii de albine “pentru a crea aparenţa că acestea ar fi fost achiziţionate în mod real”, transmit procurorii. În baza a peste 220 de documente false, apicultorii ar fi încasat aproape 500.000 de lei, fonduri europene, iar parte din bani ar fi ajuns chiar la cel care a pus la cale “mecanismul” penal.

Potrivit procurorilor, faptele au avut loc în cursul anului 2020, când inculpatul ar fi pus la dispoziția mai multor persoane un număr de 226 de înscrisuri (facturi, chitanțe, bonuri), prin care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că le-ar fi vândut acestora mai multe familii de albine și mătci.

Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la A.P.I.A., în vederea obținerii fondurilor nerambursabile.

“În momentul efectuării controalelor de către lucrătorii A.P.I.A., inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective propriii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripționat cu numerele stupinelor beneficiarilor, pentru a crea aparența că acestea ar fi fost achiziționate în mod real”, transmite DNA.

După obținerea finanțării nerambursabile, individul își lua cota parte pentru sprijinul acordat.

“Afacerea” cu iz penal a fost demascată, însă. 21 de persoane, printre care și individul care orchestra totul, au fost trimise în judecată acum de DNA. Sunt acuzate de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, anterior, 5 dintre inculpați au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Editor : Izabela ZahariaCiteste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.