Războiul Rusia-Ucraina: Lista evenimentelor cheie, ziua 778 | Știri despre războiul Rusia-Ucraina

0
9

Pe măsură ce războiul intră în a 778-a zi, iată principalele evoluții. La data de vineri, 12 aprilie 2024, situația era următoarea:

– Luptele: Rusia a distrus o centrală electrică mare lângă Kyiv și a lovit facilitățile de energie din mai multe regiuni din Ucraina. Atacul a distrus complet centrala termică pe cărbune Trypilska lângă capitală. De asemenea, parlamentul din Ucraina a adoptat o lege controversată privind mobilizarea pentru a completa efectivele militare.

– Politică și diplomație: Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a solicitat oprirea atacurilor cu drone asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, din cauza riscului de declanșare a unei noi etape periculoase în război. De asemenea, Ucraina a cerut ajutor militar și sisteme de apărare aeriană în fața intensificării atacurilor ruse.

– Arme: Ucraina și Letonia au semnat un acord de securitate pe 10 ani prevăzând susținerea militară anuală a Letoniei pentru Ucraina la 0,25% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, Letonia s-a angajat să asiste Ucraina în domeniul apărării cibernetice, dezamorsării și tehnologiilor neramificate, precum și în susținerea aderării Ucrainei la UE și NATO.

Rezumatul este că războiul din Ucraina continuă să escaladeze, iar țara are nevoie disperată de sprijin militar și diplomatic pentru a face față atacurilor rusești. Situația din regiune este din ce în ce mai tensionată și prezintă riscuri majore nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga regiune.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/4/12/russia-ukraine-war-list-of-key-events-day-778

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.