Ce se împarte de Paștele Blajinilor în 2024. Tradiția are loc pe 13 mai

0
69



stiri romania

Paștele Blajinilor se sărbătorește anul acesta la data de 13 mai.

Paștele Blajinilor nu are o dată specifică, întrucât se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii. Anul acesta sărbătoarea va pica pe data de 13 mai.

Paștele Blajinilor se sărbătorește pe 13 mai 2024

În credința populară, în lunea de după Duminica Tomii, se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscuți și sub numele de Rohmani sau Lunea Morților.

Conform folclorului, Blajinii sunt printre primii oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor și interacționează cu ele doar timp de 30 de zile pe an pentru reproducere.

Se spune că Blajinii nu pot face rău și trăiesc dincolo de lumea văzută, la vărsarea Apelor Sâmbetei în delta lor, pe Ostroavele Albe. Principalele lor preocupări sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Cu toate că sunt virtuoși, nu știu să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le anunță sosirea Paștelui aruncând coji de ouă roșii pe apă.

Citește și: Ce semnificație are Paștele Blajinilor. I se mai spune și „Lunea Morților”

Colaci pentru pomenire

[Sursa foto: Shutterstock ]

Ce se dă de pomană de Paștele Blajinilor

Grija pentru pacea celor decedați în lumea de dincolo se exprimă prin darurile funerare, denumite pomeni, provenind din cuvântul de origine slavă „a pomeni”. Aceste daruri simbolice sau gesturi de bunăvoință sunt oferite fără a aștepta ceva în schimb. Există și o componentă practică în acest gest, în sensul că prin jertfirea ceva în numele celui decedat se caută bunăvoința divinității pentru iertarea păcatelor acestuia.

Pentru această zi specială, se fac pregătiri atât la cimitir, cât și acasă din timp. Femeile împreună cu cei mici vin la cimitir pentru a curăța buruienile uscate de pe morminte, iar la cele mai vechi, adună pământul și le aranjează.

Citește și: Cine a fost Sfântul Apostol Toma? Viața, minunile și acatistul rugăciunile sale

De Paștele Blajinilor, preoții ies din biserică împreună cu credincioșii, unii purtând steaguri, și se îndreaptă către cimitir.

Aici se oficiază panahida de obște, numită și parastas, la care sunt pomenite toate numele pentru pomenire date în biserică la slujbele din sâmbetele Postului Mare. Se oferă de pomană mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde și tărie, în anumite zone ale țării. De asemenea, credincioșii împart ouă roșii, pască, cozonac,…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- „www.wowbiz.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.