Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la opt ani de închisoare  » Externe

0
5


Regizorul iranian Mohammad Rasoulof a fost condamnat la opt ani de închisoare, la biciuire, la o amendă şi la confiscarea bunurilor, a confirmat avocatul său, scrie The Guardian.

Babak Paknia, un avocat specializat în drepturile omului care îl reprezintă pe Rasoulof, a declarat pe X că sentinţa a fost confirmată la o Curte de apel, iar cazul a fost trimis acum spre executare.

El a continuat spunând că principalele motive invocate pentru pedeapsă au fost declaraţiile publice ale lui Rasoulof, precum şi implicarea sa continuă în realizarea de filme şi documentare pe care instanţa le-a descris ca fiind „exemple de complicitate cu intenţia de a comite o infracţiune împotriva securităţii ţării”.

Rasoulof, în vârstă de 52 de ani, este unul dintre cei mai importanţi regizori iranieni, al cărui cel mai recent film, „The Seed of the Sacred Fig”, urmează să aibă premiera la Festivalul de film de la Cannes săptămâna viitoare. De când a fost anunţată includerea sa în competiţie luna trecută, regizorul şi festivalul au fost supuşi unor presiuni considerabile din partea autorităţilor iraniene pentru a retrage filmul din competiţie.

Producătorii filmului au raportat hărţuiri din partea poliţiei de stat, Paknia a relatat anterior pe X, iar actorii au fost chemaţi la interogatoriu şi li s-a interzis să părăsească ţara.

Citește și Regizorul iranian Jafar Panahi a fost eliberat din detenţie

Paknia a confirmat ultimele evoluţii într-un e-mail: „El este acuzat că a realizat filmul fără a obţine o licenţă de la autorităţile aferente, alături de acuzaţiile că actriţele nu aplicau hijab-ul corespunzător şi au fost filmate fără hijab. Toţi membrii cheie ai filmului au interdicţie de a părăsi ţara şi au fost anchetaţi de forţele de securitate ale Ministerului de Informaţii”. 

Sentinţa de miercuri este cea mai aspră pronunţată până acum împotriva regizorului. În 2010, el a fost condamnat la şase ani de închisoare, redusă ulterior la un an, după ce a fost acuzat că a filmat fără permisul corespunzător. În 2017, i s-a interzis efectiv să părăsească ţara, după ce paşaportul i-a fost confiscat la întoarcerea…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.