Mahmoud Abbas salută rezoluția pentru aderarea Palestinei la ONU și cere guvernului SUA să “nu mai ia partea ocupaţiei israeliene”

0
8stiri romania

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a salutat vineri votul din Adunarea Generală a ONU în favoarea integrării depline a Palestinei, considerând că acest vot “protejează soluţia celor două state” şi “dreptul legitim” al palestinienilor de a-şi stabili un stat independent.

“Rezoluţia protejează soluţia celor două state şi întruchipează dreptul legitim al poporului palestinian de a-şi stabili statul independent pe pământul său naţional, cu Ierusalimul drept capitală, ca pilon esenţial al păcii în regiune”, a declarat Abbas, informează EFE, preluată de Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a aprobat vineri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie, dar acest vot, care a provocat furia Israelului, are doar un caracter simbolic ca urmare a veto-ului opus de SUA în Consiliul de Securitate.

România s-a abținut de la votul rezoluției pentru aderarea Palestinei la ONU

Rezoluţia, prezentată de Emiratele Arabe Unite, a fost votată de 143 din cele 193 de state membre ale ONU. Numai nouă state au votat împotrivă, respectiv SUA, Israel, Argentina, Ungaria, Cehia, Palau, Nauru, Micronezia şi Papua Noua Guinee, iar 25 s-au abţinut. România se numără printre ţările care s-au abţinut.

În urma adoptării rezoluţiei, Palestina primeşte în cadrul ONU drepturi care depăşesc statutul său actual de “stat observator nemembru” şi care stabilesc participarea sa la Adunarea Generală, precizându-se însă că nu va avea drept de vot şi nici nu va putea candida în organismele ONU.

Abbas a mulţumit statelor care au susţinut rezoluţia în conformitate cu “consensul internaţional de izolare a ocupaţiei israeliene, a crimelor sale grave şi a încălcărilor rezoluţiilor ONU”.

“Votul copleşitor în favoarea (rezoluţiei) serveşte drept dovadă concludentă că lumea este unită în spatele valorilor dreptăţii, libertăţii şi păcii întruchipate în problema palestiniană şi împotriva nesfârşitelor crime israeliene împotriva poporului palestinian”, a subliniat el.

Abbas a promis că conducerea ANP îşi va continua eforturile de a obţine calitatea de membru cu drepturi depline în Naţiunile Unite şi a cerut guvernului SUA să “nu mai ia partea ocupaţiei israeliene şi colonialismului”, în condiţiile în care până acum Statele Unite au respins toate rezoluţiile – cu excepţia uneia – în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea Palestinei.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al ANP a salutat vineri votul, văzând în el dovada că “Palestina (…) merită” să devină “membru cu drepturi depline” al ONU, informează AFP.

Editor : M.I.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.