Cercetători care studiază Holocaustul apelează la AI în căutarea victimelor neidentificate » Tehnologie și știință

0
18


Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru a verifica numeroase documente în căutarea identităţii a sute de mii de evrei care au fost ucişi în Holocaust şi ale căror nume nu figurează printre cele din memorialele oficiale, transmite luni Reuters.

Peste 6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat luni în întreaga lume, cu ocazia zilei de Yom HaShoah sau Ziua de Comemorare a Holocaustului.

În pregătirea acestor comemorări, cercetători de la Centrul de studiere a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim au anunţat că intensifică operaţiunile de căutare a unor noi date cu privire la victimele cunoscute şi necunoscute prin folosirea unui sistem AI propriu.

De-a lungul anilor, voluntari au strâns informaţii cu privire la 4,9 milioane de oameni, citind declaraţii şi documente, urmărind mărturii filmate, studiind arhive ale unor cimitire şi alte surse.

„Este foarte greu pentru un om să facă această muncă – să verifice totul şi să nu piardă niciun detaliu”, a declarat pentru Reuters Esther Fuxbrumer, şefa echipei care a dezvoltat acest software. Există lacune uriaşe în cele peste 9 milioane de documente rămase. Naziştii „luau nişte oameni, îi împuşcau şi apoi îi aruncau într-o groapă comună. Şi nu mai rămânea nimeni care să spună ce s-a întâmplat acolo”, a mai adăugat ea.

Sistemul AI dezvoltat în ultimii 2 ani pentru a căuta în arhive şi baze de date în limbile engleză, ebraică, germană şi rusă, printre altele, este în prezent testat.

„Această tehnologie lucrează foarte repede. Are nevoie de doar câteva ore pentru a parcurge sute de mărturii şi este foarte exactă”, conform lui Fuxbrumer.

Citește și Holocaustul și Drepturile Omului: O lecție eternă despre valoarea umanității

„Am observat că din fiecare mărturie putem obţine şase sau şapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar aproximativ 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi, despre care nu ştiam”, a mai precizat ea.

În unul dintre cazurile…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.