Telescopul James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie cunoscută » Tehnologie și știință

0
10


Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care a existat doar la aproximativ 290 de milioane de ani după Big Bang, iar strălucirea sa a uimit echipa internaţională de oameni de ştiinţă care a anunţat joi descoperirea, scrie AFP.

Galaxia prezintă caracteristici cu „implicaţii profunde” pentru înţelegerea noastră privind primele vârste ale Universului, a precizat Nasa.

Denumită JADES-GS-z14-0, aceasta „nu este genul de galaxie prevăzut de modelele teoretice şi de simulările pe calculator în Universul foarte timpuriu”, au precizat într-un comunicat doi cercetători implicaţi în descoperire, Stefano Carniani şi Kevin Hainline.

Cum ar fi putut natura să creeze o galaxie atât de luminoasă, masivă şi de mare în mai puţin de 300 de milioane de ani?

Kevin Hainline, de la Universitatea Arizona din Statele Unite, a declarat că a „sărit” când a descoperit confirmarea distanţei sale.

„Dacă Universul ar fi un film de două ore, această galaxie datează din primele două minute şi jumătate”, a explicat el într-un videoclip postat pe reţelele de socializare.

Cu toate acestea, este „extrem de bizară”, a adăugat el. „Este foarte luminoasă, destul de mare, ar putea conţine urme de oxigen şi, având în vedere dimensiunea regiunii pe care am explorat-o pentru a o găsi, am putea descoperi mult mai multe”.

În astronomie, a vedea de departe înseamnă să te întorci în timp. Lumina Soarelui, de exemplu, are nevoie de opt minute pentru a ajunge la noi, aşa că o vedem aşa cum era acum opt minute. Dacă privim cât mai departe posibil, putem vedea obiectele aşa cum erau acum miliarde de ani.

Citește și Telescopul James Webb descoperă o veche „lume a apei” într-un sistem stelar din apropiere

Dar lumina emisă de obiectele foarte îndepărtate s-a întins până unde putem vedea noi şi s-a „înroşit” pe drum, trecând într-o lungime de undă invizibilă cu ochiul liber: infraroşu.

De la lansarea sa în decembrie 2021, telescopul a observat deja galaxia declarată anterior ca fiind cea mai îndepărtată, JADES-GS-z13-0, care datează de la 320 de milioane de ani după Big Bang.

Vestea…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.