Israel aprobă trei așezări neautorizate, mii de locuințe în Cisiordania | Știri din Gaza

0
8
Israel aprobă trei așezări neautorizate, mii de locuințe în Cisiordania | Știri din Gaza
Israel aprobă trei așezări neautorizate, mii de locuințe în Cisiordania | Știri din Gaza

Guvernul Israelului a aprobat 5.295 de unități locative în mai multe așezări ilegale din Cisiordania ocupată, precum și a recunoscut trei noi așezări în teritoriul Palestinian, conform unui grup de monitorizare. ONG-ul israelian Peace Now a raportat această mișcare, afirmând că guvernul Israelului a aprobat cea mai mare confiscare de terenuri din Cisiordania în ultimii 30 de ani. Construcția de așezări israeliene în teritoriul Palestinian este ilegală conform dreptului internațional și extinderea acestora este văzută ca un obstacol major în calea viabilității unui viitor stat palestinian. Noile aprobări sunt susceptibile să stârnească și mai mult tensiuni în momentul în care palestinienii din Cisiordania se confruntă cu raiduri crescute de către forțe israeliene și coloniști în timpul continuării războiului din Gaza.

Peste 500.000 de cetățeni israelieni locuiesc în peste 100 de așezări din Cisiordania, blocând planuri începute și apoi oprite în cadrul Acordurilor de la Oslo care promiteau transferul treptat al zonelor controlate de Israel către palestinieni. Noile aprobări de așezări includ Givat Hanan, Kedem Arava și Machane Gadi în Valea Iordanului. Consiliul Superior de Planificare al Israelului a justificat aprobarea afirmând că aceste așezări erau “cartiere” ale unor așezări existente, cu toate că erau fizic separate de acele așezări. Aprobarea acestor noi așezări vine după ce Israelul a declarat că a confiscat aproximativ 23,7 km² de teren în Cisiordania în acest an, ceea ce a fost considerat fără precedent de către grupul Peace Now.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/7/4/israel-approves-three-settlement-outposts-thousands-of-homes-in-west-bank

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.