Opere de artă cambodgiene, restituite de Metropolitan Museum of Art din New York » Externe

0
7
Opere de artă cambodgiene, restituite de Metropolitan Museum of Art din New York » Externe
Opere de artă cambodgiene, restituite de Metropolitan Museum of Art din New York » Externe


Flori şi binecuvântări ale călugărilor budişti: Cambodgia a sărbătorit joi revenirea în ţară a 14 opere de artă khmere care au fost restituite de Metropolitan Museum of Art din New York (Met), informează AFP.

„Această restituire a comorilor noastre naţionale, deţinute de Met, este una de cea mai mare importanţă, nu doar pentru Cambodgia, ci pentru întreaga omenire”, a declarat ministrul cambodgian al Culturii, Phoeurng Sackona, citat într-un comunicat.

„Avem încă multe comori la Met şi sperăm că ele vor fi retrocedate Cambodgiei”, a adăugat el.

Printre operele de artă ce au fost prezentate joi la Muzeul Naţional din Phnom Penh se află sculptura din piatră a unei zeiţe, datând din secolul al X-lea d.Hr., şi un bronz al celebrului Buddha, cu o vechime estimată între secolele al X-lea d.Hr. şi al XII-lea d.Hr. şi considerată ca fiind extrem de rară.

Met din New York, unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase muzee din lume, a anunţat în decembrie 2023 restituirea acestor antichităţi, la îndemnul justiţiei şi poliţiei americane, care, în ultimii ani, au luptat împotriva traficului internaţional de artă, un flagel în cadrul căruia oraşul New York ocupă un loc central.

Citește și Crimele Khmerilor Roșii în Cambodgia (1975-1979)

Un tribunal newyorkez a restituit deja 30 de opere de artă khmere în august 2022.

Obiectele restituite au legătură cu un colecţionar şi comerciant de artă britanic, Douglas Latchford, inculpat la New York în 2019 pentru coordonarea unei vaste reţele de trafic cu antichităţi din Asia de Sud-Est şi care a murit la Bangkok în 2020, înainte de începerea procesului său.

Potrivit justiţiei americane, mii de statui, sculpturi şi grinzi din temple khmere au făcut obiectul, timp de decenii, unui trafic internaţional din Cambodgia spre anticarii din Bangkok, capitala Thailandei vecine, înainte de a fi exportate ilegal către colecţionari, oameni de afaceri şi muzee din Asia, Europa şi Statele Unite.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.