Posibilă legătură între semaglutida din celebrele medicamente Ozempic și Wegovy și o afecțiune oculară rară

0
7
Posibilă legătură între semaglutida din celebrele medicamente Ozempic și Wegovy și o afecțiune oculară rară
Posibilă legătură între semaglutida din celebrele medicamente Ozempic și Wegovy și o afecțiune oculară rarăstiri romania

Cercetătorii au identificat o posibilă legătură între semaglutidă și o afecțiune oculară rară, dar au declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă această substanță activă a cauzat de fapt problema. Semaglutida stă la baza a două celebre medicamente care au dat rezultate bune în pierderea în greutate și diabetul de tip 2, Wegovy și Ozempic. 

Persoanele care iau Wegovy și Ozempic ar putea fi expuse unui risc mai mare de orbire la un ochi, din cauza unei afecțiuni oculare rare, denumite neuropatia optică ischemică anterioară nonarteritică (NOIA) potrivit acestei cercetări. Studiul, publicat în revista JAMA Ophthalmology, a inclus dosarele medicale ale unui număr de aproximativ 17.000 de persoane pe parcursul a șase ani, transmite Euronews.

Pacienții cărora li s-au prescris cele două medicamente au fost de aproximativ patru ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu NOIA, o afecțiune oculară care nu este dureroasă, dar nu poate fi tratată sau vindecată.

Pacienții supraponderali sau obezi cărora li s-a prescris medicamentul au fost de peste șapte ori mai predispuși la neuropatie optică ischemică anterioară nonarteritică decât pacienții care nu au luat medicamentul.

NOIA apare ca urmare a reducerii fluxului sangvin către nervul optic, care leagă ochiul de creier, cauzând orbire bruscă și permanentă la un ochi. Este foarte puțin frecventă, afectând două până la zece din 100.000 de persoane.

Chiar și așa, cercetătorii au spus că descoperirile ar trebui să dea de gândit medicilor și pacienților.

Editor : Marina ConstantinoiuCiteste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.