Legendele cetății Deva

0
3
Legendele cetății Deva


Cetatea Deva, un simbol al orașului cu același nume, este învăluită în legende care se împletesc cu istoria locului, reflectând imaginația și credințele populare ale oamenilor de-a lungul timpului. Încă din vechime, cetatea a fost privită ca o construcție deosebită, a cărei origine și distrugere sunt adesea explicate prin mituri fascinante ce evocă personaje supranaturale, bătălii eroice și povești de iubire trădate.

Una dintre cele mai cunoscute legende atribuie ridicarea cetății Deva, precum și a cetăților Uroi și Colț, unor zâne uriașe – surori – cu părul de foc. Sora cea mică făcu cetatea Deva, cea mijlocie scăldătoarea Călan (Aquae) și cea mare cetatea Uroiului. Și când soarele apunea, luându-și rămas bun de la valurile argintii ale Mureșului și Streiului, dând cel din urmă sărut piscurilor Țării Hațegului, pe cele două vârfuri de deal străluceau două cetăți minunate, iar în valea Streiului stătea gata o scăldătoare scobită în stâncă, cu apă caldă și curate că lacrima înduioșării.

Cea mai frumoasă realizare fu cetatea Uroiului, a surorii celei mai mari. Dar această mândrindu-se peste măsură cu realizarea ei, a fost pedepsită pentru trufie. Așa s-a întâmplat că într-o noapte un vifor năprasnic nimici total cetatea Uroiu, îngropând sub ruinele ei și pe semeață stăpână, iar cetatea Devei și Baia de la Călan au rămas până astăzi.

Altă legendă arată că Cetatea Devei, Uroiul și cea din Colț au fost ridicate de trei zâne și fete de uriaș. Surorile zâne trăiau foarte armonios și cetățile lor erau legate cu un pod de aur. Dar cu timpul zâna din cetatea Colț, situate la poalele munților Retezat, se dușmanii cu celelalte surori. Atunci zâna din cetatea Uroiului fiind mai răzbunătoare, voi să distrugă cetatea zânei de la Colț și aruncă o mistrie uriașă spre cetatea rivalei sale. Puterea aruncării a fost atât de mare încât mistria a retezat o parte a muntelui, dând astfel naștere Retezatului.

Citește și Legende enigmatice ale mitologiei românești: Solomonari, Huda lui Papară și Cetatea Trascăului

O altă legendă vorbește despre piticii care ar fi construit cetatea…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.