Sedentarismul ne ucide cu zile. Noile studii arată că, dacă stăm pe scaun, în pat, sau în orice altă poziție inactivă mai mult de 10 ore pe zi, crește enorm riscul de deces prin infarct sau altă afecțiune cardio-vasculară.
Sedentarismul ne ucide FOTO Adevărul
Sedentarismul, spun specialiștii, este cel mai mare inamic al sănătății umane. Conform studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, 31% dintre adulții de pe Terra nu fac sport. În România situația este la fel de gravă. Conform statisticilor, doar 25 dintre români fac exerciții fizice regulat. Peste 62% dintre români nu fac sport deloc și am ajuns pe locul 4 în Europa la sedentarism. Noile cercetări arată că statul ne omoară cu zile, la propriu.
Statul pe canapea sau scaun ne distruge inima
Un studiu prezentat, recent, la Sesiunea Științifică a Asociației Americane de Cardiologie arată că viața contemporană, marcată de sedentarism, ne ucide. Cercetătorii implicați în realizarea studiului au folosit un eșantion de 90.000 de persoane cu vârsta medie de 62 de ani. Toți participanții au fost dotați cu acclerometru triaxial, purtat la încheietură, capabil să le contorizeze mișcările făcute. Studiul s-a întins pe durata a opt ani. Rezultatele obține arată că lipsa de mișcare creează probleme grave la nivel cardio-vascular, de la fibrilație atrială și până la insuficiență cardiacă și atac de cord. În special, o anumită perioadă de timp petrecută în inactivitate prezintă un risc sporit. Astfel, persoanele care petrec mai mult de 10.6 ore pe zi în poziție șezut sau întins prezintă un risc mare de deces în urma unor afecțiuni cardio-vasculare. În special, sunt expuși riscului de infarct miocardic. De precizat că în aceste 10.6 ore de inactivitate nu sunt incluse și orele de somn.
” Pentru toate aceste probleme cardio-vasculare există un punct maxim de risc la 10.6 ore de inactivitate. Asta înseamnă că trebuie să evităm pe cât posibil sedentarismul. Acesta este unul dintre factorii principali pentru atac de cord și alte probleme cardio-vasculare”, spune Shaan Khurshid, medic electrofiziologist la Massachusetts General Hospital pentru Medical News Today. Deși aparent pare imposibil să stăm atât de mult, stilul de viață contemporan ne demonstrează contrariul. Majoritatea oamenilor din zonele dezvoltate și urbanizate stau cel puțin 10 ore. Și asta fiindcă folosesc mașina pentru a se deplasa, cu un efort minim, stau foarte mult la birou sau în pat cu laptop-ul în brațe. Deplasarea pe jos, pe distanțe mari, este o raritate pentru tot mai mulți oameni. Adică puțini mai merg pe jos la birou, la cumpărături sau la școală. ”Majoritatea oamenilor, petrec cea mai mare parte a zilei, în poziție șezut”, adaugă Khurshid.
Exercițiile de recuperare a inactivității, nu ne ajută foarte mult
Specialiștii implicați în realizarea studiului au descoperit că sedentarismul ne afectează ireversibil. Adică nu putem recupera orele în care stăm în șezut sau întinși, cu exerciții fizice făcute de două sau de trei ore pe săptămână. Cel puțin din punct de vedere al creșterii riscului de a face atac de cord. Cele 150 de minute săptămânale, obligatorii pentru menținerea sănătății, nu acoperă zecile de ore de stat, din același interval. ” În cazul atacului de cord sau a mortalității cardiovasculare, riscul a rămas crescut și la cei care fac sport ocazional, dar în rest duc o viață sedentară”, precizează medicul american. Cu alte cuvinte trebuie să avem o viață activă pe tot parcursul zilei, evitând cât mai mult poziția șezut sau întins pentru mai mult de 10 ore, pe zi. Sedentarismul distruge sănătate în mai multe moduri. O persoană care nu face mișcare în mod constant se expune diabetului, cancerului de colon, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, bolilor cardio-vasculare dar și tulburărilor psihice.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii