Este acesta momentul #MeToo al Franței? „În timpul audierii am plâns alături femeile din jurul meu”

0
6



stiri romania

Blandine Deverlanges, activistă pentru drepturile femeilor, vrea să fie prezentă în instanță pentru a o susține pe Gisèle Pélicot cât de mult poate, dar, de multe ori, mărturiile din procesul de viol în care sunt implicați zeci de bărbați sunt mult prea mult.

„Uneori este cu adevărat insuportabil, așa că nu pot merge în fiecare zi“, a declarat Deverlanges, fondatoarea Les Amazones d’Avignon, un grup ai cărui membri au protestat în fața tribunalului penal din Vaucluse încă de pe 2 septembrie, când a început procesul împotriva soțului lui Pélicot, Dominique, și a altor 50 de bărbați.

„M-am simțit rău“, a declarat Deverlanges pentru Newsweek, descriind primul moment când a auzit detalii despre modul în care electricianul pensionar și-ar fi drogat soția și ar fi recrutat complici într-o cameră de chat online pentru a o viola în timp ce era filmată.

„În timpul audierii am plâns alături femeile din jurul meu. Vedeți lacrimi pe fețele lor. Este atât de inuman. Această femeie a fost victima unei asemenea monstruozități încât simțim compasiune și furie. Totul este amestecat“, a spus ea. „Te simți atât de dezgustat“.

Gisèle Pélicot, în vârstă de 72 de ani, a primit laude pentru că a renunțat la anonimat și a mers sfidător în sala de judecată din Avignon în fiecare zi, uneori în spatele bărbaților acuzați că au violat-o. Pe 17 septembrie, ea l-a auzit pe soțul ei, după un mariaj de cinci decenii, recunoscând: „Sunt un violator ca și ceilalți din această sală“. 

Gama de profesii și vârste ale acuzaților reflectă o imagine a diferitelor generații și o secțiune transversală a Franței rurale din clasa muncitoare și mijlocie. Cel mai tânăr are 26 de ani, iar cel mai în vârstă 74 de ani, iar printre ei se numără șoferi de camion, militari, o asistentă medicală și un jurnalist. Modul de operare al acuzaților, combinat cu natura cotidiană a ocupațiilor lor, au pus la încercare înțelegerea publicului.

„Există încă această idee că
bărbații…
posedă corpul soției
lor
și că ei sunt proprietarii
sexualității acestora“

Răspunsul lui Gisèle Pélicot din sala de judecată, „mi-e greu să ascult asta“, a fost subestimat și a reflectat sentimentul din Franța, unde mișcarea #MeToo i-a implicat până acum doar pe cei celebri și puternici. Dar chiar și așa consecințele au fost minime.

„Acest caz arată că agresorul poate fi fratele meu, tatăl meu, prietenul meu“, a declarat Hélène Devynck, jurnalist și figură-cheie a mișcării #MeToo în Franța. „Asta evidențiază cultura violului“, a declarat ea pentru Newsweek.

„Feministele explică de ani de zile că nu există un profil al agresorului și asta este ceea ce arată acest lucru“, a spus Devynck, a cărei carte Impunitate, apărută în anul 2022, detaliază acuzațiile de agresiu­ne sexuală și hărțuire din partea multor femei împotriva renumitului jurnalist TV Patrick Poivre d’Arvor, cunoscut de mulți drept PPDA. Acesta a negat orice infracțiune.

Într-un articol de opinie pentru ziarul Le Monde, Devynck a enumerat alte cazuri de agresiune sexuală foarte mediatizate în Franța, în care au fost implicate celebrități. Articolul lui Devynck, scris la persoana a doua, s-a adresat direct lui Gisèle Pélicot și a lăudat stoicismul acesteia și faptul că a ținut capul sus și a stat în sala de judecată cu bărbații acuzați.

„Acest lucru a avut un efect copleșitor, deoarece, privindu-i în ochi, forțându-i să o vadă, ne forțează pe noi, întreaga socie­tate, să o auzim, să o ascultăm“, a spus Devynck.

„În Franța există o rezistență și mai mare decât în lumea anglo-saxonă la condamnarea acestor bărbați“, a spus ea. „Când sunt celebrități, ei continuă să lucreze“. Dar acest caz este diferit.

„Ei sunt într-adevăr doar oameni din clasa de mijloc“. Asta elimină această latură excepțională pe care am dori să o punem pe violatorul care ar fi, fie în partea de sus, fie în partea de jos a societății“.

Cazul a determinat mii de oameni să iasă în stradă în cadrul a 35 de demonstrații în întreaga țară, inclusiv la Paris, Bordeaux, Marsilia și în alte orașe, în speranța că acțiunea lor va determina și alte victime să se iasă în față.

Cazul a ieșit la iveală abia după ce Dominique Pélicot a fost arestat în 2020, fiind acuzat că a filmat fuste de femei într-un supermarket. În urma unei percheziții efectuate în casa familiei Pélicot din orașul Mazan, din Provence, au fost găsite mii de imagini și clipuri video pe un computer care arătau presupusele abuzuri asupra soției sale.

Dintre cei 50 de bărbați, mulți sunt acuzați că au violat-o pe Gisèle Pélicot o dată, alții de până la șase ori. Treizeci și cinci au declarat că nu au considerat acțiunile lor drept viol, a relatat Le Figaro, mulți spunându-le polițiștilor că au crezut că ea se prefăcea că doarme și că a fost o participantă voluntară.

Alții au spus că a fost suficient că soțul a consimțit și doar 14 au regretat ceea ce au făcut. 

„Cred că această strategie de apărare evidențiază cultura violului care există în Franța“, a declarat Anne-Cécile Mailfert, președinta fondatoare a Fondation des Femmes, care militează pentru drepturile femeilor și sensibilizarea cu privire la agresiunea sexuală.

„Este o strategie de apărare, sunt speriați, așa că, desigur, tot ceea ce spun este pentru că vor să evite închisoarea“. „Dar există încă această idee că bărbații [care sunt] soți posedă corpul soțiilor lor și ei sunt și proprietarii sexualității acestor“, a declarat ea pentru Newsweek.

Organizația ei face presiuni pentru o modificare a legislației franceze privind infracțiunile sexuale și colaborează cu organizația neguvernamentală a fiicei lui Gisèle Pélicot, Caroline Darian, numită M’endors Pas: Stop à la Soumission Chimique (Nu mă adormiți: opriți supunerea chimică).

Darian, în vârstă de 46 de ani, care a fost fotografiată în secret goală de tatăl ei, a depus mărturie împotriva acestuia în instanță. Mailfert a declarat că, din 2017, a existat un nou caz #MeToo în Franța la fiecare două sau trei luni, implicând celebrități, ceea ce arată cum un dezechilibru de putere poate duce la violență sexuală.

Dar cazurile au fost greu de înțeles pentru femeile obișnuite și nu au condus la nicio schimbare juridică importantă. Ea a spus că, în timp ce mișcarea  #MeToo a crescut gradul de conștientizare cu privire la violența sexuală și a provocat o dublare a plângerilor de viol, doar șase la sută dintre acestea au fost urmărite de anchetatori.

În plus, există mai puține condamnări pentru viol în Franța astăzi, decât în anul 2007. „Toți bărbații erau într-un fel de fraternitate, fiecare dintre ei ar fi putut să se oprească și niciunul nu a făcut-o“, a declarat Deverlanges. 

„Deviza Franței este libertate, egalitate și fraternitate și acum, când aud cuvântul fraternitate, îmi vine să vomit. Nu este solidaritate cu femeile, este între bărbați, împotriva femeilor“.

Ea a spus că procesul, care urmează să se încheie în decembrie, ar trebui să forțeze o reflecție în societatea franceză cu privire la problemele ridicate de acesta, cum ar fi așa numita supunere chimică a victimei și, având în vedere natura filmată a presupuselor crime, legătura dintre pornografie și violența sexuală.

„#MeToo a permis femeilor să se exprime, dar a dat, de asemenea, ocazia bărbaților să spună «nu toți bărbații». În esență, foarte puține s-au schimbat“, a declarat Deverlanges.

„Am văzut o mișcare de recuperare în care pretins feministe țin discursuri care exprimă opusul“, a spus ea cu privire la cazul Pélicot, în care, de asemenea, „există anti-feministe care vor încerca să își impună agenda“.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la posibilitatea de a produce schimbări, mai ales dacă există o complacere în rândul clasei politice din Franța. În comentarii care au stârnit furie, primarul din Mazan, Louis Bonnet, a declarat recent că acest caz Pélicot ar fi putut fi „mult mai grav“, adăugând că „nicio femeie nu a fost ucisă“.

„Sperăm că, de data aceasta, emoția în societatea franceză este atât de mare încât poate duce la un răspuns politic“, a declarat Mailfert. „Trebuie să ne schimbăm, dar avem nevoie de acea conversație pe care nu am avut-o până acum“. 

Brendan Cole este reporter senior la Newsweek. Urmăriți-l pe
X @brendanmarkcole.





Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.