Peste 40% dintre români au steatoză hepatică sau ” ficat gras”, arată statisticile. Cum apare, la ce semne să fim atenți și cum o putem trata, ne-a explicat dr. Carmen Cristescu, medic primar Medicină Internă, invitata emisiunii Sănătate a FM.

Steatoza hepatică reprezintă o încărcare a celulelor hepatice denumite hepatocite cu grăsime.
Dr. Carmen Cristescu:
- Motivele pentru care apare steatoza sunt multiple și parțial cunoscute. Nu cunoaștem încă pe deplin cauzele care duc la această încărcare grăsoasă a ficatului, dar există o serie de factori de risc. În primul rând, o condiție genetică, o predispoziție genetică a fiecăruia dintre noi, la care se asociază un stil de viață care implică obezitate, sedentarism, consum excesiv de grăsimi de origine animală sau de mâncăruri procesate care duc într-un final la acumularea acestor cantități de grăsime în ficat
- Aceste grăsimi rămân în sânge. Această rămânere prelungită în sânge va duce la un mecanism de corectare într-un fel sau altul, și organismul nostru va găsi, prin niște mecanisme complexe, o modalitate de a înmagazina în ficat, fără ca acele grăsimi să fie procesate. Ficatul va fi încărcat cu această grăsime nefolositoare, pe care, dacă noi nu o consumăm într-un fel sau altul, prin activități fizice, prin desfășurarea de activități care presupun arderi intense. Ea rămâne acolo și, în timp, va duce la moartea hepatocitelor și cu formarea, în anumite circumstanțe, de cicatrici, de zone de fibroză.
- Dulciurile în general conțin grăsimi. Nu zahărul din dulciuri reprezintă în mod obișnuit problema. Zahărul, ca să spun așa, e răul mai mic. Grăsimile pe care le avem în aceste preparate dulci funcționează ca un soi de robinet. Acum discuția nu se mai duce către direcția de steatoză, ci către direcția de nivel crescut de zahăr în sânge, deci grăsimea, oricum am da-o, este necesară pentru membranele celulare, dar în același timp consumată în exces, din surse ascunse, cum e o prăjitură, că te gândești că e zahăr, e mai puțină grăsime, nu este benefică.
- Alcoolul reprezintă un alt tip de factori de risc pentru steatoza hepatică și pentru ficatul gras și ar fi bine ca oamenii să înțeleagă că sunt mecanisme diferite. Alcoolul în sine produce leziuni inflamatorii și o transformare grăsoasă diferită față de consumul excesiv de grăsimi sau de această predispoziție genetică pe care, într-un fel sau altul, fiecare dintre noi o putem avea. Alcoolul produce leziuni inflamatorii la nivelul ficatului, în mod indirect, pentru că alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului și prin acest ciclu de metabolizare, care presupune un proces activ intens, cu descărcare de multă energie, duce la acumularea de de grăsime în ficat.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „www.rfi.fr”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii